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SC 
 
(cont) 

Interpretation of Width of Wing Tanks and 
Height of Double Bottom Tanks at Turn of the 
Bilge Area 
 
(MARPOL 73/78, Annex I/13 F(3)(c) Regulation 19.3.3) 
 
19.3.3 Turn of the bilge area or at locations without a clearly defined turn of the bilge 
 
When the distances h and w are different, the distance w shall have preference at levels 
exceeding 1.5h above the baseline as shown in figure 1. 
 
Interpretation 
 
The requirements of Reg. 13F(3)(c) 19.3.3 at turn of the bilge areas are applicable throughout 
the entire tank length. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes:  
 
1.  This UI MPC 9 is to be uniformly implemented by IACS Members and Associates from 

1 January 2003. 
 
2. Revision 1 of this Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS 

Societies for ships contracted for construction on or after 1 July 2016. 
 
3. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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