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Calculation of the aggregate capacity of SBT 
 
(Regulation 13F(3) (d) 4.12 19.3.4) 
 
19.3.4 The aggregate capacity of ballast tanks 
 
On crude oil tankers of 20,000 tonnes deadweight and above and product carriers of 30,000 
tonnes deadweight and above, the aggregate capacity of wing tanks, double bottom tanks, 
forepeak tanks and after peak tanks shall not be less than the capacity of segregated ballast 
tanks necessary to meet the requirements of regulation 18 of this Annex. Wing tanks or 
spaces and double bottom tanks used to meet the requirements of regulation 18 shall be 
located as uniformly as practicable along the cargo tank length. Additional segregated ballast 
capacity provided for reducing longitudinal hull girder bending stress, trim, etc. may be 
located anywhere within the ship. 
 
Interpretation 
 
1. Any ballast carried in localized inboard extensions, indentations or recesses of the 

double hull, such as bulkhead stools, should be excess ballast above the minimum 
requirement for segregated ballast capacity according to regulation 18. 

 
2. In calculating the aggregate capacity under regulation 13F(3) (d) 19.3.4, the following 

should be taken into account: 
 
2.1 the capacity of engine-room ballast tanks should be excluded from the aggregate 

capacity of ballast tanks; 
 
2.2 the capacity of ballast tank located inboard of double hull should be excluded from the 

aggregate capacity of ballast tanks (see figure 1). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes:  
 
1. This IACS Unified Interpretation was submitted to IMO and is contained in MEPC/Circ. 

316 of 25th July 1996. 
 
2. Revision 1 of this Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS 

Societies for ships contracted for construction on or after 1 July 2016. 
 
3. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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2.3 spaces such as void spaces located in the double hull within the cargo tank length 

should be included in the aggregate capacity of ballast tanks (see figure 2). 
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