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SC 
 
(cont) 

Minimum vertical depth of each double bottom 
tank or space 
 
(Annex I, Regulation 13E(4) (b) 18.15.2) 
 
18.15.2 the minimum vertical depth of each double bottom tank or space shall be B/15 or 2m, 
whichever is the lesser. Where a lesser depth is provided, the bottom tank or space shall not 
be taken into account when calculating the protecting area PAs. 
 
Interpretation 
 
For the purpose of determining the minimum vertical depth of each double bottom tank or 
space to be taken into account when calculating the protecting area PAg PAs, suction wells 
may be neglected, provided such wells are not excessive in area and extend below the cargo 
tank for a minimum distance and in no case more than half the height of the double bottom 
tank or space. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes: 
 
1. Revision 1 of this Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS 

Societies for ships contracted for construction on or after 1 July 2016. 
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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