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Interpretation to 1966 ICLL Reg. 27

Reg.27 of ICLL 1966: IMO Res. A.320 paragraph 12:

‘Damage Assumptions

(12) The following principles regarding the character of the assumed damage apply:

(@)

(b)

The vertical extent of damage in all cases is assumed to be from the base line upwards
without limit.

The transverse extent of damage is equal to B/5 or 11.5 metres (37.7 feet), which ever is
the lesser, measured inboard from the side of the ship perpendicularly to the centre line
at the level of the summer load water line.

If damage of a lesser extent than specified in sub paragraphs (a) and (b) of this
paragraph results in a more severe condition, such lesser extent shall be assumed.

Except where otherwise required by paragraph (10)(a) the flooding shall be confined to a
single compartment between adjacent transverse bulkheads provided the inner
longitudinal boundary of the compartment is not in a position within the transverse extent
of assumed damage. Transverse boundary bulkheads of wing tanks, which do not extend
over the full breadth of the ship shall be assumed not to be damaged, provided they
extend beyond the transverse extent of assumed damage prescribed in sub paragraph
(b) of this paragraph.

If in a transverse bulkhead there are steps or recesses of not more than 3.05 metres (10
feet) in length located within the transverse extent of assumed damage as defined in
sub-paragraph (b) of this paragraph, such transverse bulkhead may be considered intact
and the adjacent compartment may be floodable singly. If, however, within the transverse
extent of assumed damage there is a step or recess of more than 3.05 metres (10 feet)
in length in a transverse bulkhead, the two compartments adjacent to this bulkhead shall
be considered as flooded. The step formed by the after peak bulkhead and the after peak
tank top shall not be regarded as a step for the purpose of this Regulation.

Notes:

1.

This Ul is to be uniformly implemented by IACS Members and Associates from 1 April
2005.

The distance of 3.05 m referred in this Ul should be replaced with 3.00 m, when this
interpretation applies to the 1988 Protocol and the revised 1988 Protocol.
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(e) Where a main transverse bulkhead is located within the transverse extent of assumed

damage and is stepped in way of a double bottom or side tank by more than 3.05 metres
(10 feet), the double bottom or side tanks adjacent to the stepped portion of the main
transverse bulkhead shall be considered as flooded simultaneously. If this side tank has
openings into one or several holds, such as grain feeding holes, such hold or holds shall
be considered as flooded simultaneously. Similarly in a ship designed for the carriage of
fluid cargoes, if a side tank has openings into adjacent compartments, such adjacent
compartments shall be considered as empty and flooded simultaneously. This provision
is applicable even where such openings are fitted with closing appliances, except in the
case of sluice valves fitted in bulkheads between tanks and where the valves are
controlled from the deck. Manhole covers with closely spaced belts are considered
equivalent to the unpierced bulkhead except in the case of openings in topside tanks
making the topside tanks common to the holds.

Where the flooding of any two adjacent fore and aft compartments is envisaged main
transverse watertight bulkheads shall be spaced at least 1/3L?" or 14.5 metres (0.495L%°
or 47.6 feet), whichever is the lesser, in order to be considered effective. Where
transverse bulkheads are spaced at a lesser distance, one or more of these bulkheads
shall be assumed as non-existent in order to achieve the minimum spacing between
bulkheads.”

Interpretation:

Treatment of the volume of the forecastle, which is located over the foremost cargo hold for
damage stability calculation in accordance with Reg.27 of ICLL 1966: IMO Res. A.320
paragraph 12.

In the case where the forecastle overlaps foremost cargo hold, provided the forecastle
bulkhead is not more than 3.05 m aft of the forward bulkhead of the hold and the deck
forming the step in way is watertight, then the bulkhead will be considered as continuous and
not subject to damage.
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